Can You Use Community Property to Support Your Parents?
/A surprisingly complicated question in California divorce cases is: What happens when one spouse uses marital money to support a parent?
The answer depends on why the parent needed the money.
California law actually imposes a limited duty on an adult child to support a parent who is “in need and unable to maintain himself or herself by work.” (Fam. Code § 4400.) That obligation exists only to the extent the adult child has the ability to provide support.
Why does that matter in a divorce?
Because California generally treats debts incurred by either spouse during marriage as obligations of the community estate. (Fam. Code § 910.) If an adult child has a legal obligation to support a parent under Section 4400, using community funds to satisfy that obligation may not be treated as simply giving community money away.
That distinction came up in Leni. There, a husband used community funds to care for his infirm mother. The court concluded that the payments were not unauthorized gifts of community property because the husband had a statutory obligation to support his mother. In other words, he was paying an obligation for which the community could be liable, rather than simply making a gift to a relative.
But there are important limits.
Section 4400 does not mean that either spouse has unlimited authority to use marital funds to support their parents. The parent must actually be in need and unable to support themselves through work, and the child’s obligation is limited by the child’s own ability to pay.
So there may be a very different result if, for example, a spouse gives substantial amounts of community money to a financially independent parent, pays expenses well beyond what is reasonably necessary for the parent’s support, or simply wants to help a parent preserve their own assets. Those payments may fall outside the statutory support obligation and instead be characterized as gifts of community property. Gifts of community personal property generally require the other spouse’s written consent under Family Code § 1100(b).
And the rule is narrow in another important way: Section 4400 applies to parents. It does not create the same statutory support obligation for siblings, grandparents, in-laws, or other extended family members.
The Practical Takeaway
If one spouse is regularly sending marital money to family members, the first question should not necessarily be, “Did the other spouse agree?”
The better questions are:
Who is receiving the money, why do they need it, and is there actually a legal obligation to support them?
Money used to meet a genuine statutory obligation to support a parent may be treated very differently from money voluntarily given to relatives. And, as with many issues involving community property, the facts surrounding the payments matter.